ТИПОВЕ КОЖА И ГРИЖА – ТИАНДЕ

Типове кожа и грижа - Тианде

Типове кожа и грижа – Тианде!

Правилната грижа за кожата ни гарантира, че тя ще е красива, здрава и опъната.

При избор на оптимални продукти за грижа за лицето е важно правилно да се определи типа кожа. 

Типът на кожата е предопределен генетично и става ясен около 20-годишна възраст. В зависимост от съдържанието на влага, производството на себум и начина, по който реагира на околната среда, тя може да бъде нормална, суха, мазна, комбинирана или чувствителна. В същото време кожата търпи промени под въздействие на редица здравословни или индивидуални фактори.

За разлика от типа на кожата, състоянието на кожата е съвсем друго нещо. То може да е много различно в различните периоди от живота. Има много вътрешни и външни фактори, които определят състоянието й. Това са климат и замърсяване, медикаменти, стрес, наследствени фактори, които оказват влияние на нивата от себум, потенето и естествените хидратиращи фактори, които кожата произвежда. Също така и продуктите, които използвате и изборите, които правите по отношение на грижата за кожата.

НОРМАЛНА КОЖА
Типове кожа и грижа – Тианде
Нормалната кожа има най-малко проблеми. Тя е кадифено мека, гладка и еластична, без мазен блясък,. Порите са фини и едва забележими, няма белези и несъвършенства, изглежда жизнена и здрава. Накратко казано – нормалната кожа е идеалната кожа. За съжаление обаче е много рядко срещана – такава имат само 2-3% от хората.
При напредване на възрастта и при липса на всекидневна грижа,  нормалната кожа може да стане суха или мазна. При недостатъчно или нерационално извършване на козметични процедури нормалното състояние на кожата много рядко може да се запази до 30 години. Затова при всякакво, дори отлично нейно състояние, трябва редовно да се полагат грижи за кожата на лицето и шията.

Как да се грижим за нея: Въпреки че кожата ви няма сериозни проблеми, тя се нуждае от редовна грижа. Трябва да е добре хидратирана, за да не старее преждевременно. Почиствайте кожата сутрин и вечер, нанасяйте лосион или тоник, подхранващ серум за лице и след това хидратиращ крем. Един път седмично чрез пилинг премахвайте мъртвите клетки и се наслаждавайте на здрава и свежа кожа.

СУХА КОЖА
Типове кожа и грижа – Тианде
Сухата кожа на пръв поглед е незабележима — тя е красива, нежна, има руменина. Сухотата е последица от не достатъчно себум, който произвеждат на мастните жлези. Това може да бъде както наследствено, така и в резултат на напредването на възрастта. А може да е предизвикана от употреба на неподходящи козметични продукти. В резултат от липсата на себум, на сухата кожа й липсват липидите, от които се нуждае, за да задържа влага и да изгражда защита срещу външни влияния. Това води до нарушена бариерна функция.
Сухата кожа  може да има различни степени и форми, които не винаги са ясно разграничими. 
Първият знак, че имате суха кожа е, ако изглежда безжизнена и матова. Сухата кожа изглежда безжизнена, защото често е покрита със слой от мъртви клетки. Светлината се отразява от тези  клетки на кожата в различни посоки, докато ако кожата ви е хидратирана, тя има гладка повърхност, която отразява светлината равномерно и така изглежда по-сияйна.

Сухата кожа често се чувства стегната, люспеста или дори сърбяща. Ако измиете лицето си и не приложите никакви продукти, скоро ще почувствате кожата си суха или стегната. Много фактори могат да доведат до суха кожа, включително сапун, излагане на слънце, горещи душове и прекомерно ексфолиране с неподходящи продукти.

Също така, с напредване на възрастта, кожата естествено става по-суха благодарение на хормоналните промени. След това върху нея се появяват раздразнения, покрива се червени петна. Първо се лющи на отделни места, а след това по цялата повърхност на лицето. Да се премахне сухотата на кожата, дори вродената, е възможно, ако правилно се полагат грижи за нея в продължение на много дълъг период от време

Лишена от правилна грижа, такава кожа бързо увяхва, повърхностните фини бръчки започват да се задълбочават. 

Как да се грижим за нея: Премахнете грима и почистете сухата кожа с мляко, масло или почистващ лосион без алкохол или други изсушаващи съставки. За интензивна хидратация ползвайте подхранващ крем два пъти на ден, под който нанасяйте хидратиращ серум или бустер с хиалуронова киселина. Използвайте хидратиращи маски за лице. Кожата на лицето ще се освежи и подмлади.

МАЗНА КОЖА

Типове кожа и грижа – Тианде!

Типове кожа и грижа – Тианде
Мазната кожа е лъскава, с видими пори, груба, прилича на портокалова кора, често образува комедони (черни точки) и акне. Ако измиете лицето си и не сложите никакви продукти след няколко часа кожата ви се чувства мазна и блестяща, то кожата ви има склонност към омазняване.
Мазната кожа отделя естествен себум, за да се запази хидратирана, но за хора с по-големи пори това е проблем. Колкото по-голяма е пората, толкова по-активни са мастните жлези. Колкото по-активни са мастните жлези, толкова повече себум ще отделят. Кожната мазнина, след като се съедини с праха и мъртвите рогови клетки, образува тапи, запушващи изходните пътища на мастните жлези.
Редовната грижа, използване на специални измиващи гелове, кремове, лосиони и маски правят мазната кожа нормална. Те премахват прекомерния блясък и сивия мръсен налеп, кожата става мека и придобива приятен матов оттенък. Мазната кожа също има нужда от хидратация.
Всъщност наличието на мазна кожа може да бъде и благословия по някакъв начин.

Тя има по-малка вероятност да прояви признаци на стареене и да образува бръчки. Като цяло има по-ниска трансепидермална загуба на вода, един от основните показатели за здравето на кожата.

Как да се грижим за нея: При мазната кожа старателното премахване на грима и почистване са много по-важни, отколкото при другите типове кожа. Идеални за целта са почистващите гелове и пяна, които се отмиват с вода. Избирайте немазни кремове, с лека, гелообразна текстура, която не запушва порите. Няколко пъти месечно използвайте нежен пилинг и почистваща маска за лице. Използвайте леки, матиращи продукти и кажете „сбогом“ на нежеланото лъщене.

КОМБИНИРАН ТИП КОЖА

Типове кожа и грижа – Тианде
Комбинирана кожа: комбинираният или смесеният тип е най-разпространен. Някой дерматолози твърдят, че комбинираната кожа е различен тип кожа, характеризираща се с различно количество производство на себум.
Човешката кожа има особеност: на лицето в областта на Т-зоната се намира най-голямото количество мастни жлези, които произвеждат повече себум.  В участъците на повишено отделяне на себум (чело, брадичка и нос) кожата е мазна, а около очите, на слепоочията, бузите и шията — суха. Комбинираната кожа често претърпява доста силни промени в състоянието си при смяна на сезоните: през лятото тя повече прилича на мазна, а през зимата — на суха . Затова хората с такава кожа трябва да бъдат готови по-често, отколкото другите, да сменят режима при полагане на грижа.

Как да се грижим за нея: Най-важното при този тип кожа е, че подходът изисква различни продукти в различните зони. В грижата за смесената кожа ще ви помогнат продукти, които матират лъщенето на места и същевременно хидратират  добре останалата част от лицето.

Премахнете грима старателно и чистете кожата два пъти на ден. След като сте успокоили кожата с тоник, нанесете малко серум, а след него и хидратиращ крем за лице с матиращ ефект. Няколко пъти месечно използвайте нежен пилинг и почистваща маска за лице. Правилната грижа ще изравни тена на лицето и то ще излъчва здраве.

ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

Типове кожа и грижа – Тианде!

Чувствителността е допълнителна характеристика към основния тип кожа. Тя може да се раздразни буквално от всичко и по всяко време, като реагира със зачервяване, дразнене, подуване, обриви, пъпки и какво ли не, дори и от обикновено измиване или пък от поредния продукт. Но, не бъркай реакцията през годините към 1-2 продукта с чувствителна кожа, хората с чувствителна кожа реагират към много повече от това и доста по-често.
В света около 70% от хората смятат, че имат чувствителна кожа, и това се потвърждава от дерматолозите. Притежателите на всеки от изброените типове кожа могат да се сблъскат с проблема – чувствителност на кожата.
Чувствителната кожа реагира на различни раздразнителни фактори — студ или жега, смяна на температурите, вятър, водопроводна вода и дори недоспиване и стрес — със зачервявания, парене, сухота и лющене. Повишената чувствителност на кожата може да бъде предизвикана от нейната структура, когато горният слой на епидермиса е много тънък и не може да служи като ефективна бариера срещу различни раздразнители.

Придобитата чувствителност се получава в резултат на неправилно прилагане на достатъчно агресивни козметични продукти. Още една причина за повишена чувствителност на кожата е вътрешно заболяване. Най-често това са ендокринни заболявания и патологии на стомашно-чревния тракт, имунни нарушения, инфекциозни болести и алергични състояния.

Как да се грижим за нея: Ежеседмично маска за дълбока хидратация, ежедневно хидратиращ серум сутрин и вечер под крема за основния тип кожа (честата хидратация намаля проявите на чувствителност). Също ще трябва да избягваш пилинг с абразивни почистващи (скраб за лице например и подобни), силни алкохоли, мазнини, сапуни и изсушаващи продукти.

Типове кожа и грижа – Тианде! Продуктите за грижа за кожата трябва да бъдат съобразени с типа и състоянието на кожата.

Определянето на типа кожа е важна част от козметичната процедура, за да може правилно да изберете кои продукти и кремове са подходящи за вас дадения момент.

Предлагаме ви един елементарен тест, който да проведете в домашни условия, за да определите какъв е основният тип на вашата кожата:
  • Измийте лицето си добре и след това НЕ слагайте нищо върху него, оставете го чисто.
  • Изчакате да минат около 1-2 часа.
  • Вземете мека салфетка и леко я притиснете за малко на различни части от лицето си – чело, носле, брадичка, бузи. След всяко притискане погледнете салфетката. Ако върху салфетката има голямо мазно петънце, кожата в този участък е мазна или ако пък няма такова – кожата в този участък е суха. Ако по салфетката има много малко мазно отпечатъче – кожата в този участък е нормална.

Трябва да знаете, че независимо от възрастта и типа, вашата кожа може да стане идеална с помощта на козметичните продукти на компания TianDe, стига да ги използвате грамотно!