Синя светлина (HEV) и защитна козметика Vita Derm

Синя светлина (HEV) и защитна козметика Vita Derm

Синя светлина (HEV) и защитна козметика Vita Derm на Тианде

Синя светлина (HEV) – Какво знаем за нея?!

Всички знаем, че трябва да се предпазваме от UV лъчите, но знаем ли, че съществува и друга светлина – синята, която може да увреди кожата ни.

Учените са открили, че всички монитори, екрани и дори енергоспестяващите лампи излъчват синя светлина – HEV лъчение, която се отразява негативно на кожата.

HEV лъчението (изкуствената синя светлина) прониква дълбоко в слоевете на кожата, причинявайки преждевременно стареене и нарушена пигментация, което води до така нареченото „цифрово стареене“.

Научното наименование на изкуствената синя светлина е HEV (High Energy Visible) лъчение. Това е частта на слънчевия спектър с дължина на вълната около 400 – 480 nm, която човешкото зрение разпознава като син цвят. Тя е високочестотна. Характеризира се с много висока цветова температура и достига над 7000 К. Определят я още като високо енергийна видима светлина, която граничи с невидимите ултравиолетови лъчения с дължина под 400 nm и със зелената част на спектъра.

Учените сравняват HEV лъчите с ултравиолетовите, но все пак между тях има съществена разлика. Дължината на вълната на UV лъчението, по-специално UVA лъчите, е 315-400 nm. Дължината на HEV лъчите е 380–500 nm. Ефектът им е подобен, но ако можем да се предпазим от ултравиолетово лъчение с помощта на „бариерен“ крем, то за HEV лъчите е необходим различен подход.

Каква е основната разлика между UV и HEV лъчите?

UV лъчите при продължително излагане на слънце унищожават колаген и еластин на откритата кожа.

Вълните на синята светлина – HEV лъчите,  „избиват“  електрони от молекулите. Получените заредени частици – свободни радикали – допринасят за ускореното стареене на клетките.

Важно!
HEV лъчение (изкуствена синя светлина):
  • Прониква дълбоко в слоевете на кожата и причинява преждевременно стареене, засяга колаген и други кожни протеини.
  • Намалява производството на мелатонин, който не е само хормон на съня. Мелатонинът има много важни биологични функции. Това е мощен чистач на свободни радикали с множество противовъзпалителни и анти-стареещи ефекти.
  • Намалява концентрацията на меланин, хормон, който ни предпазва от UV лъчение и слънчева активност.
Можем ли да се защитим от вредната синя светлина?

Кардиналното решение на проблема е отказ от всякакви осветители, устройства и уреди, излъчващи късовълнова светлина на границата на видимия спектър. Това явно няма как да се случи. Затова вече се предлагат защити на различни нива – софтуер, устройства, нови осветителни технологии. Те трябва да ограничат щетите, нанасяни от изкуственото осветление и от синята светлина в частност.

Ако оксидативният стрес е главният проблем, породен от прекомерно излагане на синя светлина, то най-добрата защита срещу HEV лъчение  са силните антиоксиданти.

Създава се и козметика, пазеща от лъчите в синия спектър, която разчита най-вече на мощни антиоксиданти, които да парират влиянието на HEV лъчите върху кожните клетки.

Синя светлина (HEV) и защитна козметика Vita Derm на TianDe!

Компания Тианде добави в своя асортимент серия козметични продукти Vita Derm.
Синя светлина (HEV) и защитна козметика Vita Derm

Продуктите от „зелената“ линия на серия Vita Derm е предназначена за всички типове кожа, но най-вече за чувствителна. Те възстановяват защитната кожна бариера и успокояват раздразнената кожа. Осигуряват мощно овлажняване и предпазват кожата от слънчевата активност.

В синята линия на серия Vita Derm са включени три основни продукта – почистваща пяна, регенериращ и защитен флуид, регенериращ и защитен крем за лице.

Продуктите от „синята“ линия Vita Derm работят в две посоки: предпазват кожата от HEV лъчи и предотвратяват отрицателните ефекти на ултравиолетовото лъчение. В допълнение, имат отлични хидратиращи и изглаждащи свойства.

В основата на „синята“ линия Vita Derm е патентования антиоксидантен комплекс  Myramaze ™. Основната активна съставка е растението миротамнус, родом от Африка.

Останалите компоненти в състава на линията “действат едновременно”: повишават еластичността на кожата, омекотяват я, ускоряват метаболитните процеси и допринасят за запазването на младостта.

Любопитно за растениета миротамнус

За разлика от много други тропически растения, миротамнусът не изхвърля листата си в сухия сезон. Листата му се сгъват надлъжно по жилките, припокриват се взаимно, плътно се впиват в клонките, стават кафяви и в тази форма издържат на суша, защитавайки пъпките. Когато се поставят във вода, отрязаните клони на „спящия“ миротамнус, могат да се съживят и да станат зелени в рамките на няколко часа.