Гъба Чага – невероятните ползи за здравето

Гъба Чага – невероятните ползи за здравето

Гъба Чага – невероятните ползи за здравето!

Лечебната сила на гъбата чага у нас е малко позната, но в Сибир и Азия от далечни времена се използва за приготвяне на лечебен чай. Чага като лечебен агент е на 4600 години. Хрониките съдържат ярки примери за използването на отвари от чага за подобряване на човек, както и за повишаване на силата и ума на воините. 

В Русия лечебните качества на тази гъба са потвърдени от московската Медицинска академия на науките, а в Сибир е позната като „гъба на безсмъртието“ и „дар от боговете“ и се използва за поддържане на доброто здраве от хилядолетия.

Японците я наричат „диамантът на гората“, а в Китай – „цар на растенията“, въпреки че гъбата не е растение в същинския смисъл на думата. Там я свързват с дълголетието и я приемат като здравословна храна, която поддържа всички системи в организма.

Гъба Чага – какво представлява?

Чага е невероятно творение на природата! Всъщност това е паразитна гъба, която расте по брезите. Оттук и второто име – “брезова гъба”.

Както повечето дървесни гъби, тя е твърда, почти колкото самото дърво и на практика е най-богатата на хранителни вещества част от брезата. На външен вид прилича повече на овъглено дърво или парче въглища. Необходими са около 20 години, за да узрее и да бъде готова за използване.

За да оцелее в суровия климат, където вирее, чагата извлича от брезата и концентрира големи количества полезни вещества в себе си. Именно това я прави толкова концентрирана суперхрана. За да подсилва дървото, както и за да го лекува, тя образува редица активни вещества – фитохимикали, стероли, феноли и ензими. Тези горски фитохимични съставки са изключително полезни и то не само за хората. Изследователите присаждат чага на болни дървета, за да ги подсилят.

Гъба Чага – невероятните ползи за здравето

Високо съдържание на полезни вещества

Гъбата чага е мощно средство за подобряване на здравето, заради високото й съдържание на биологично активни съставки – витамини от група B, флавоноиди, феноли, минерали и ензими. Тя е източник и на пантотенова киселина (витамин В5), така необходима за надбъбречните жлези и храносмилателните органи. Чагата съдържа и големи количества от минералите калций, калий, манган, цинк, мед, желязо и др. Освен това съдържа силният ензим супероксид дисмутаза (SOD) Той спира окисляването на токсичните свободни радикали в кислорода. Това е този тип кислород, който води до окисление и увреждане на тъканите, което пък от своя страна води до тяхното стареене.

 Чага е силен адаптоген

Съществуват растения, които успешно помагат на тялото да се пребори с ефектите на стреса и болестите. Това са така наречните адаптогени. Дивата гъба чага е един от най-мощните адаптогени и се използва като средство за предотвратяване на преждевременното стареене и за подобряване на физическата работоспособност и умствената дейност.

 Гъбата подсилва имунната система

Чагата е изключително силен имуностимулатор и успешно повишава защитните сили на организма. Стимулира централната нервна система и подобрява обмяната на веществата. Гъбата има способността да пречиства черния дроб от токсини, да регулира дейността на сърдечносъдовата и дихателна системи. Действа като общо укрепващ имуномодулатор.

Има антимикробно действие

Чагата има изключителни антимикробни и антисептични свойства. Прилага се при различни инфекциозни заболявания, както и като средство за подобряване на състоянието на онкологично болните.

Други ползи от уникалната гъба чага

Гъбата Чага има също така спазмолитично, диуретично и слабително действие. Хранителните добавки на основата на гъба чага могат да нормализират дейността на стомашно-чревния тракт и да подпомогнат успешното влияние на язви на стомаха.

Може да помогне за намаляването на нивата на кръвната захар, кръвното налягане и честотата на пулса. Успешно може да се ползва и в комплексното терапия на псориазис, а носи значителни ползи и за сърдечно-съдовата система. Освен това чагата има най-високото ниво на антиоксидантна активност от всички суперхрани (ORAC).

Всички вещества, които съставляват чагата, са естествени биогенни стимуланти, които помагат на човешкото тяло да устои на отрицателните влияния на околната среда: от настинки до стрес.

Компаниия Тианде създаде вкусни напитки и чайове с комбинация от уникалната брезова гъба чага, които ще ви помогнат да бъдете здрави и активни.

Гъба Чага – невероятните ползи за здравето

Напитките, които съдържат чага, са полезни за тези, които поддържат фигурата си. Уникалните свойства и състав на растенията помагат да се издържат всички трудности, причинени от нискокалоричните диети и ограниченията в храненето, като същевременно остават в добро настроение. Като естествени адаптогени и биостимуланти, те повишават общия тонус и възстановяват психоемоционалния баланс.